Zelf aan de slag met waarderend veranderen? Deze boeken wijzen je de weg!

3-12-2016
Heb je als leidinggevende of professional de ambitie om écht iets aan te pakken en ben je nieuwsgierig hoe Appreciative Inquiry (AI) jou hierbij kan helpen? Dan zijn deze boeken voor jou een must! Misschien leuk voor de komende winteravonden?

De basis van AI, oftewel waarderend veranderen, is gebaseerd op een bijna te eenvoudig lijkende basisveronderstelling: als je een organisatie wilt veranderen, verander dan de gesprekken. De richting waarin een groep mensen of organisatie zich ontwikkelt wordt bepaald door de vragen die het meest frequent worden gesteld, dingen die worden verteld en experimenten die men aangaat. Verandering begint met de eerste vraag en het onderzoeks- en leerproces dat daarop volgt.
 
1. Waarderend veranderen. Appreciative inquiry in de dagelijkse praktijk van managers, Saskia Tjepkema, Luc Verheijen & Joeri Kabalt
Wil je direct aan de slag met waarderen veranderen? Koop dan dit boek. Eén van mijn persoonlijke favorieten uit het boek is de historielijn. Het is een krachtige manier om met een team in korte tijd terug te blikken en met elkaar de energie aan te boren om nieuwe stappen te zetten.  Dit boek geeft je de basale theoretische achtergrond om AI goed te begrijpen en het geeft je gereedschap om aan de slag te gaan. Actuele voorbeelden uit de praktijk maken het geheel compleet.
 
2.  Nieuwsgierigheid op het werk. Beter presteren door fouten, vragen, twijfel en verwondering, Suzanne Verdonschot
Is het jou ook opgevallen? Nieuwsgierigheid krijgt een steeds belangrijkere plek in veel organisaties. Nieuwsgierigheid is een soort 'wondermiddel' voor teams en organisaties die te maken hebben met uitdagende en sterk veranderende opgaven. Het behoeft geen nadere toelichting dat waarderend onderzoeken zonder oprechte nieuwsgierigheid niet mogelijk is. Na het lezen van dit boek weet je wat nieuwsgierigheid is, welke mechanismen nieuwsgierigheid in de weg kunnen staan in werksituaties en wat er nodig is om die te doorbreken. Laat je inspireren en ga nieuwsgierigheid succesvol gebruiken voor nog meer verwondering, constructieve oplossingen, verandering en innovatie.
 
3. Appreciative Inquiry. Het basiswerk, Frank Barrett, Ron Fry en Herman Wittockx
Dit boek is geschreven door AI-pioniers die hun sporen hebben verdiend. De basisprincipes van AI worden met zorgvuldigheid uitgelegd en er volgen veel prachtige voorbeelden. Mooi is bijvoorbeeld het verhaal van de Rabobank. Hieruit blijkt dat een AI-traject zeker niet groot hoeft te zijn. Bij de Rabobank is AI regelmatig ingezet in verschillende vraagstukken. Dit is met veel enthousiasme beschreven. Het boek mag niet ontbreken op je lijstje!
 
4. Mindset, de weg naar een succesvol leven. Ouderschap, bedrijfsleven, sport, school, relaties, Carol S. Dweck
Als je met AI aan de slag wilt kun je niet om je mindset heen. Voor wie het nog niet wist: in dit fraaie boek maakt Dweck een verschil tussen de ‘fixed’ en de ‘growth mindset’. Als je door de bril van de fixed mindset kijkt, zie je intelligentie als een vaststaand gegeven en geloof je niet zo dat mensen (of jijzelf) nog heel erg kunnen groeien. Deze mindset leidt ertoe dat je vooral intelligent gevonden wilt worden. Met een groeimindset zie je intelligentie als iets dat je goed kunt ontwikkelen en sta je open voor leerkansen. Wat ik zo mooi vind aan het werk van Dweck is dat je bewust wordt van je eigen mindset en handvatten krijgt hoe je je groeimindset kunt ontwikkelen of terugvinden.
 
5. Progressiegericht werken, Coert Visser
Voor mensen is het gevoel dat ze progressie boeken in iets dat belangrijk voor hen is een heel motiverende factor. Het verbetert het gevoel over jezelf en je werk. En het verbetert ook je functioneren. Van dit boek ga jij en de mensen met wie je progressiegericht samenwerkt smullen! Wat willen jullie bereiken? Wat werkt al goed? Welke ideeën hebben jullie over kleine stapjes vooruit ten opzichte van waar je nu staat? Aan de hand van heel krachtige en praktische technieken kun je direct aan de slag!
 
6. Alles wat je aandacht geeft, groeit. De kunst van het ‘transparant’ managen, Cora Smit m.m.v. Saskia Tjepkema
Dit boek uit 2003 alweer is geschreven voor leidinggevenden. Maar is ook een inspiratiebron voor professionals die vanuit waarderend perspectief hun communicatie willen verbeteren. Het praktische model dat wordt gepresenteerd is gebaseerd op principes als: ‘alles wat je aandacht geeft groeit’ en ‘transparantie’. Mijn eigen ervaring is dat door de principes in praktijk te brengen en met de vaardigheden te experimenteren je vermogen om gedrag te beïnvloeden echt duurzaam toeneemt. Je houding ten opzichte van andere mensen en van jezelf wordt wijzer en milder.

Marcel Nooijen
Waarderend onderzoeken is een inspiratiebron: ‘focus on the strengths, the positive instead of what fails and the negative’. De mensen om wie het draait nodigen we uit een actieve rol te nemen in de toekomst van de zorg, hun werk, organisatie of wijk.